Aandelen shell kopen? 5 dingen om aan te denken (Hier kun je kopen!)

Als je aan je pensioen denkt, moet je denken in termen van tientallen jaren, niet van jaren. Omdat de levensduur van uw pensioenportefeuille steeds langer wordt, moet uw pensioenportefeuille aandelen bevatten die zowel in de jaren daarna als in de jaren daarna beter zullen blijven presteren dan in de jaren daarna. Een beetje als een huwelijk, maar er is geen bruidstaart.

Dus, een droom aandeel moet er een zijn die een bewezen track record van outperformance heeft in zowel goede als magere tijden. Een die naar mijn mening perfect past bij het wetsvoorstel is olie-grootheid Royal Dutch Shell (NYSE:RDS-A) (NYSE:RDS-B). Daarom kan dit de perfecte voorraad zijn voor uw pensioenportefeuille.

Bekijk de laatste Shell earnings call

Een oudere man die naast een oudere vrouw zit, steekt een muntje in een spaarvarken.

Royal Dutch Shell is een toppresteerder onder de olie-industrie, waardoor het een sterke keuze is voor een pensioenportefeuille. Beeldbron: Getty Images.
In goede tijden….

In het derde kwartaal van 2018 waren de goede tijden voor Shell echt aan het rollen. De olieprijzen waren relatief hoog – Brent Crude handelde bijna het hele kwartaal voor meer dan 70 dollar per vat – en Shell profiteerde van de hausse. In de loop van het kwartaal heeft het bedrijf emmers met contant geld omgewoeld: meer operationele cashflow dan het in een enkel kwartaal gedurende meer dan tien jaar had gegenereerd.

Shell zette dat geld in op een manier die haar aandeelhouders ten goede kwam. Natuurlijk betaalde Shell haar royale dividend – dat momenteel ongeveer 6% opbrengt – volledig in contanten. Het kocht ook voor 2 miljard dollar aan aandelen terug en gaf toestemming voor verdere inkopen van 2,5 miljard dollar. Uiteindelijk is Shell van plan om 25 miljard dollar aan aandelen terug te kopen. Aandeelhoudersvriendelijke maatregelen zoals deze maken Shell tot een aantrekkelijke investering.
…en in slechte staat

Maar de olieprijzen bleven niet lang zo hoog! Gelukkig zijn de olieprijzen op 1 oktober, aan het begin van het vierde kwartaal van 2018, beginnen te dalen. In de loop van het kwartaal daalden ze met meer dan 40%. Dat zou toch zeker een enorme deuk in de prestaties van Shell veroorzaken.

Maar dat deed het niet. De inkomsten en operationele cashflow van Shell waren in het vierde kwartaal van 2018 zelfs nog hoger dan in het derde kwartaal, en de nettowinst daalde slechts met 4,3% achter elkaar – en steeg met 46,7% ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit was grotendeels te wijten aan hogere aardgasprijzen, waardoor de inkomsten uit het geïntegreerde gassegment van Shell de hoogte in konden schieten.

Het is echter ook te danken aan Shell’s status als geïntegreerde oliemaatschappij, wat betekent dat Shell niet alleen naar olie boort, maar ook benzine en andere geraffineerde producten raffineert en verkoopt. De dalende olieprijzen treffen onafhankelijke boormachines vaak harder dan raffinaderijen en marketeers. Door een “al het bovenstaande” strategie is Shell beter in staat om het kapitaal van investeerders te beschermen.
In geval van ziekte….

De “slechte tijden” van het laatste kwartaal waren niet echt slecht voor Shell, maar hoe zit het met de “slechte tijden” van het laatste kwartaal, maar hoe zit het als de dingen absoluut verschrikkelijk zijn? Zoals bijvoorbeeld tijdens de langdurige daling van de olieprijs in 2014-2017? Veel olie- en gasbedrijven waren gewoon in survival mode. Kostenverlaging was welig tierlantijntje, net als het verlagen van het dividend.

Shell heeft zeker haar deel van de kostenbesparingen gedaan tijdens de crisis, en die kostenbesparingen werpen vandaag de dag hun vruchten af in de vorm van hogere marges. Hoewel het zijn dividend niet heeft verlaagd, is het wel een scrip-dividendprogramma gestart, waardoor beleggers de mogelijkheid hebben om dividenden in aandelen te ontvangen in plaats van in contanten. Het bedrijf heeft het programma stopgezet nu het gelijk is aan het contante geld. Maar Shell-directeur Ben Van Beurden heeft ook een zeer verstandige managementbeslissing genomen: zijn aankoop van de Britse gasgigant BG Group, waardoor Shell een positie heeft verworven op de LNG-markt.

Het lijkt misschien dom om zo’n grote overname te doen – de grootste in de geschiedenis van het bedrijf – midden in een recessie, maar Van Beurden realiseerde zich dat de LNG-markt niet alleen veel sneller groeide dan de oliemarkt, maar dat hij door de recessie het bedrijf ook kon opkrikken tegen een voordelige basisprijs.

Die stap loonde. Sinds de overname in 2015 is de LNG-omzet van Shell met 75% gestegen en de vraag naar LNG neemt snel toe, met meer dan 4% per jaar. De overname van BG was duidelijk een winnende stap. Geen wonder dat het rendement van Shell op het geïnvesteerde kapitaal – een maatstaf voor de effectiviteit van het management bij het gebruik van haar geld – op dit moment de hoogste is van de oliemultinationals.
…en in gezondheid

Aandelen shell kopen voor een gezonde portefeuille

Royal Dutch Shell is een uitstekende keuze voor een gezonde portefeuille. Dankzij de uitstekende staat van dienst van Royal Dutch Shell kunt u zich comfortabel voelen bij het kopen en behouden van de portefeuille voor de lange termijn. Aandelen shell kopen voor een gezonde portefeuille. De aandeelhoudersvriendelijke staat van dienst – zelfs in tijden van onrust op de markt – betekent dat het bedrijf ook in magere jaren dividend zal blijven uitkeren. En bij enkel 11.4 keer inkomens, is zijn prijs juist.

Het is nu een uitstekend moment om te investeren in deze “droomvoorraad”. Aandelen shell kopen voor een meer winst.

John heeft ontdekt dat investeren interessanter en rendabeler is dan collectible trading card games. Hij is op zoek naar groei en waardeaandelen in de VS, in Duitsland en daarbuiten!

Voorraden
Royal Dutch Shell (A-aandelen) Aandelennotering
Royal Dutch Shell (A-aandelen)
NYSE: RDS-A
$58.03
beneden
$0.06
(-0.10%)
Royal Dutch Shell (B-aandelen) Aandelennotering
Royal Dutch Shell (B-aandelen)
NYSE: RDS-B
$58.40
hoger
$0.01
(0.02%)
Gerelateerde artikelen

3 Top-olievoorraden te kopen op dit moment 3 Top-olievoorraden te kopen
Waarom Aandelen Koninklijke Shell Fell Meer dan 10% in augustus meer dan 10% in augustus
3 Dividendaandelen Perfect voor gepensioneerden
3 Dividendaandelen Ideaal voor gepensioneerden
5 Top Aardgasvoorraden om nu te kopen

Beter kopen: ExxonMobil vs. Royal Dutch Shell
Twee van de grootste energiebedrijven ter wereld bieden grote opbrengsten. Is de ene een betere aankoop dan de andere vandaag de dag?
Brouwer Reuben Gregg Brewer
14 sep. 2019 om 14.03 uur om 14.00 uur.

In de energiesector zijn zowel ExxonMobil (NYSE:XOM) als Royal Dutch Shell (NYSE:RDS-B) aandelen die op uw radarscherm verschijnen. Ze hebben een aantal overeenkomsten en zeer grote verschillen. Maar de echte vraag is: wat is de betere koop? Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen die u zullen helpen om dat gesprek te voeren.

1. 1. Grootte

Exxon heeft een marktplafond van 290 miljard dollar. Het marktplafond van Royal Dutch Shell bedraagt 225 miljard dollar. Exxon is groter, maar als het gaat om dit soort gigantische bedrijven is 75 miljard dollar slechts een kwestie van woorden. Het zijn beide grote en, even belangrijk, wereldwijd diverse bedrijven.
Twee booreilanden met de ondergaande zon op de achtergrond.

Elk bedrijf heeft activa in de upstream (boren), midstream (pijpleidingen) en downstream (raffinage en chemicaliën) ruimtes. En beide hebben een materiële blootstelling aan olie en aardgas, waarbij dit laatste in de toekomst voor beide een belangrijke focus zal zijn. Hun activiteiten strekken zich ondertussen uit over de hele wereld. Elk van beide zou u een brede blootstelling aan de olie- en gassector bieden (meer over diversificatie hieronder).

2. 2. Dividenden

Exxon’s opbrengst is vandaag de dag ongeveer 4,8%. Het rendement van Shell is 6,6%. Voor degenen die hun huidige inkomen willen maximaliseren, heeft Shell duidelijk het voordeel, maar springt nog niet zomaar. Exxon heeft zijn dividend gedurende 37 opeenvolgende jaren verhoogd, onder meer door de diepe oliecrisis die medio 2014 plaatsvond. Dat is een belangrijke periode, omdat veel van haar collega’s uiteindelijk ofwel het dividend hebben verlaagd, ofwel stabiel hebben gehouden. Shell hield de lijn vast.

In feite begon Shell in die periode zelfs een scrip-dividend uit te keren, waarbij aandelen in plaats van contanten werden aangeboden, in een poging om contanten te behouden. Het programma is op dit moment afgelopen, maar het dividend is nog steeds niet hoger gaan lopen; het zit sinds begin 2014 op hetzelfde niveau vast. Hoewel het dividend van Exxon de afgelopen vijf jaar slechts in het midden van de enkele cijfers op jaarbasis is gestegen, is dat genoeg om de inflatie te verslaan en de koopkracht van de aandeelhouders te laten groeien. Voor beleggers die op zoek zijn naar dividendgroei is Exxon een veel betere keuze.

3. 3. Schuld

Een van de belangrijkste redenen waarom Shell haar dividend niet heeft verhoogd, is haar balans. Het zou niet eerlijk zijn om Shell als financieel zwak te bestempelen. Dat is het niet. Eén groot verschil tussen deze twee olie- en gasreuzen is echter de manier waarop zij schulden gebruiken. Shell heeft de neiging om veel meer langetermijnschulden aan boord te hebben, gecompenseerd door een aanzienlijke hoeveelheid contant geld. Dat geeft het de flexibiliteit die het nodig heeft om te kunnen opereren, maar dat betekent duidelijk dat een daling van de energieprijzen kan leiden tot een voorzichtiger aanpak als het gaat om het belonen van aandeelhouders met dividendverhogingen.

RDS.B Grafiek van de financiële schuld ten opzichte van het eigen vermogen (driemaandelijks)

RDS.B Financiële schuld/aandelengegevens (driemaandelijks) door YCharts.

Om een aantal getallen op te sommen: Exxon’s schuld/eigen vermogen verhouding is een zeer bescheiden 0,14 (laag voor elk bedrijf), terwijl die van Shell 0,33 is. Het is belangrijk om te benadrukken dat Shell’s ratio niet onredelijk of zelfs hoog is, maar wel hoger dan die van Exxon. In een sector die afhankelijk is van een volatiele grondstof om zijn top- en bodemlijn te ondersteunen, zal Exxon’s benadering waarschijnlijk meer conservatieve investeerders tevredenstellen. Simpel gezegd, Exxon heeft meer flexibiliteit om de schuld te gebruiken tijdens een daling van de olieprijzen om haar kapitaaluitgavenplannen te handhaven en tegelijkertijd de groei van het dividend te ondersteunen. Dat gezegd hebbende, heeft Shell ongeveer 18 miljard dollar in contanten in vergelijking met de ongeveer 4 miljard dollar van Exxon. Meer liquide middelen houden compenseert tot op zekere hoogte de risicovergelijking, maar die extra liquide middelen zijn niet voldoende geweest om het dividend van Shell te laten groeien.
4. 4. Koolstof

Zowel Exxon als Shell, gericht op olie en aardgas, zijn duidelijk in het vizier van milieuactivisten die op zoek zijn naar een vermindering van de wereldwijde CO2-uitstoot. En geen van deze bedrijven heeft zich aan het onderwerp onttrokken. Maar ze hebben heel andere wegen gekozen om dit probleem aan te pakken.

Exxon heeft zijn olie en aardgas in feite verdubbeld en zijn exploratiebudget opgevoerd. De reden is dat deze brandstoffen activa uitputten — zodra u een vat olie uit de grond trekt, is het voorgoed verdwenen. Als u wilt blijven boren, moet u meer olie blijven vinden. Het management benadrukt dat zelfs in het meest agressieve scenario van behoud vandaag de dag, de wereld nog steeds veel nieuwe oliebronnen nodig zal hebben. Dit gezegd zijnde, negeert het niet de behoefte aan schonere energie.

 

Shell heeft naar de toekomst gekeken en elektriciteit omarmd. Het geeft miljarden uit aan de aanschaf van en investeringen in zonne-energie, windenergie, elektrische autolaadstations en nog veel meer. De hoop is om op termijn een elektrisch bedrijf te creëren dat met zijn energieactiviteiten een goede positie kan innemen. Als u zich zorgen maakt over de opwarming van de aarde, maakt Shell een agressievere verschuiving met haar bedrijf.
5. 5. Waardering

Energievoorraden zoals Exxon en Shell zijn vandaag de dag uit de gratie, dus beide zien er nu relatief goedkoop uit. Beiden bieden bijvoorbeeld dividendrendementen aan de bovenkant van hun historische bandbreedte. Dat gezegd hebbende, is Shell’s 1,35 keer zo’n 1,35 keer zo hoog als aan het begin van het decennium, met name ten opzichte van het begin van het decennium. Exxon’s prijs-aan-tastbare boekwaarde, 1,6 keer, is gedaald en ligt nu op het laagste niveau sinds de jaren negentig van de vorige eeuw. Terwijl Exxon hier op absolute basis duurder lijkt, is het verschil in de trends opvallend.

Exxon, dat wordt beschouwd als een van de best geleide oliemultinationals, lijkt de premie te verliezen die het ooit werd toegekend. Er is echter weinig veranderd bij het bedrijf, dat nog steeds zeer goed wordt geleid, ook al lijkt het uit de pas te lopen met de huidige markt. De kans is groot dat investeerders te pessimistisch zijn. De fortuinen van Shell zijn ondertussen duidelijk verbeterd sinds de daling medio 2014, toen de terechte zorg bestond dat Shell gedwongen zou zijn om het dividend te verlagen (het rendement steeg tot meer dan 10% op een gegeven moment). Uiteindelijk lijken beide historisch goedkoop, met Shell misschien iets goedkoper.

Wie wint shell aandelen?

Als je naar enkele hoogtepunten kijkt, is er eigenlijk geen duidelijke winnaar. Investeerders kunnen waarschijnlijk een van deze energiereuzen kiezen en zich comfortabel voelen bij de keuze. Toch zullen meer conservatieve types waarschijnlijk de voorkeur geven aan Exxon en zijn langzame en stabiele aanpak. Dat houdt onder meer in dat Exxon ervoor kiest om een ijzersterke balans te handhaven en dat het zich blijft inzetten om de waarde voor de aandeelhouders terug te geven via een gestaag stijgend dividend. Wie het huidige inkomen wil maximaliseren, zou ondertussen geen slechte keuze maken als hij voor Shell zou kiezen. U hoeft alleen maar te weten dat dividendgroei niet zo’n hoge prioriteit heeft en dat dit u blootstelt aan het risico dat de inflatie uw koopkracht op den duur vermindert.